ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Σαλαμίνας, Ελισάβετ Δοκιανάκη, αφού έλαβε υπόψη το άρθρο 1,  Α/Α 4. , της με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.4992/23.01.2021 K.Y.A. (Φ.Ε.Κ. 186Β’/23.01.2021),που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων προς το σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και με κύριο γνώμονα την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Ειρηνοδικείου Σαλαμίνας, καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή αποφυγή συγχρωτισμού, αποφασίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 25.01.2021 έως και 01.02.2021 και ώρα 06:00 το πρωί ότι θα ισχύουν τα εξής:

1) Θα πραγματοποιούνται οι δίκες της τακτικής διαδικασίας, που δικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4335/2015 (Νέα Τακτική), όπως επίσης οι δίκες τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2915/2001 (Α΄109), όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012 (Α΄51), καθώς και οι δίκες ειδικών διαδικασιών, στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες ή διάδικοι.

    Θα πραγματοποιούνται οι δίκες εκουσίας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων που δικάζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 3869/2010 και 4605/2019, καθώς και οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων, στις οποίες επίσης δεν εξετάζονται μάρτυρες/διάδικοι, με τη δυνατότητα προσκόμισης ενόρκων βεβαιώσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω με αριθμούς 2 και 9.

Για το σκοπό αυτό, το αργότερο μέχρι τις 12.00 της προηγουμένης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας, θα κοινοποιείται στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση irinodikiosalamina2@gmail.com, έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων όλων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικαστεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων ή διαδίκων και η δήλωση αυτή θα αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί η υπόθεση προς εκφώνηση στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό κατάθεσης του εισαγωγικού δικογράφου, τα στοιχεία των διαδίκων και τα στοιχεία των πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Επισημαίνεται ότι εφόσον η υπόθεση εισάγεται, τελικά, προς εκφώνηση, κατόπιν έγκαιρης υποβολής των έγγραφων δηλώσεων για μη εξέταση μαρτύρων ή διαδίκων, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι θα πρέπει να παρίστανται νομίμως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του ΚΠολΔ, προς αποφυγή ερημοδικίας. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβληθεί η ως άνω δήλωση από τους πληρεξούσιους δικηγόρους των διαδίκων, οι υποθέσεις αποσύρονται και δεν συζητούνται, χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πληρεξούσιων δικηγόρων των διαδίκων. Αποκλειστικά για τις ως άνω περιπτώσεις, συναινετικά αιτήματα αναβολής, υποβάλλονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 158 του Ν. 4764/2020, ήτοι κατά τον προαναφερόμενο τρόπο (με δήλωση όλων των διαδίκων το αργότερο  μέχρι τις 12.00 της προηγουμένης της δικασίμου εργάσιμης ημέρας), άλλως δεν εισάγονται στο πινάκιο και αποσύρονται με τις λοιπές.

2) Αποκλειστικά και μόνο στις δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση, κατά τα άρθρα 737 και 738 ΚΠολΔ, Ευρωπαϊκή Διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α ΚΠολΔ, στις ανακλήσεις αυτών, καθώς και στις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ, δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο, χωρίς να απαιτείται η υποβολή έγγραφης δήλωσης την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα.

3) Δεν αναστέλλονται οι προθεσμίες που σχετίζονται με το χρόνο κατάθεσης δικογράφου της νέας τακτικής διαδικασίας (άρθρα 215, 237, 238  ΚΠολΔ), καθώς και οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρο 4Δ, 4ΣΤ, 4Η, 4Θ, 4Ι, 4ΙΑ, 4ΙΒ, 4ΙΣΤ  του Ν. 3869/2010 (Α΄130), όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 4745/2020.

4) Θα συζητούνται συναινετικές προσημειώσεις υποθήκης με έγγραφη διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 4864/2020.

5) Οι αιτήσεις χορήγησης και ανάκλησης προσωρινών διαταγών, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων του Ν. 3869/2010 και 4605/2019, θα συζητούνται διά υπομνημάτων των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, χωρίς την εξέταση μαρτύρων ή διαδίκων. Τα υπομνήματα θα προσκομίζονται από τους πληρεξουσίους Δικηγόρους των διαδίκων ενώπιον της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου  κατά την ορισθείσα προς συζήτηση ημέρα και ώρα, μαζί με τις εκθέσεις επίδοσης προς τους κλητευθέντες καθ’ ων η αίτηση και τα αποδεικτικά έγγραφα που αποδεικνύουν τους προβαλλόμενους από τους διαδίκους, δια των υπομνημάτων τους, ισχυρισμούς. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί από κανέναν από τους διαδίκους υπόμνημα οι υποθέσεις θα ματαιώνονται και θα ακολουθήσει οίκοθεν επαναπροσδιορισμός τους από το Δικαστήριο. Συναινετικά αιτήματα αναβολής υποβάλλονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 158 του ν. 4764/2020.

 6) Θα πραγματοποιούνται καταθέσεις δικογράφων όλων των διαδικασιών με φυσική παρουσία, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) με τη  Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου, τηλεφωνικά ή μέσω email (irinodikiosalamina2@gmail.com), καθώς και μέσω της ιστοσελίδας μας (www.eirinodikeio-salamina.gov.gr/?page_id=37), προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός. Παρακαλούνται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι να καταθέτουν πλήρεις τους σχετικούς φακέλους.

7) Ένορκες βεβαιώσεις θα πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν κλήσεως και προηγούμενης συνεννόησης με τη Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου. Η προηγούμενη συνεννόηση με την Γραμματεία, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να γίνεται χρονοκαταμερισμός αυτών, αλλά και των λοιπών εξυπηρετούμενων πληρεξουσίων δικηγόρων, για την, όσο το δυνατόν, αποφυγή του συνωστισμού προς όφελος όλων.

8) Θα κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής και έκδοση διαταγών απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων.

9) Θα κατατίθενται αιτήσεις για έκδοση κληρονομητηρίων, καθώς και αιτήσεις για αναγνώριση σωματείων και τροποποίηση του καταστατικού αυτών. Θα κατατίθενται και θα συζητούνται αιτήσεις για δημοσίευση διαθηκών και αιτήσεις με αντικείμενο την κήρυξη ιδιόγραφων διαθηκών ως κυρίων. Στην τελευταία αυτή περίπτωση (κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κύριας) δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο, χωρίς να απαιτείται η υποβολή έγγραφης δήλωσης την προηγούμενη της δικασίμου εργάσιμη ημέρα.

10) Θα πραγματοποιούνται βεβαιώσεις για γνήσιο υπογραφής συναινετικών διαζυγίων και θα κατατίθενται αιτήσεις χορήγησης νομικής βοήθειας.

11) Δεν θα εκδίδονται πιστοποιητικά με φυσική παρουσία, αλλά μόνον κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής του αιτήματος, μέσω email (irinodikiosalamina2@gmail.com) ή μέσω της ιστοσελίδας μας (www.eirinodikeio-salamina.gov.gr/?page_id=37) και η παραλαβή αυτών θα πραγματοποιείται μόνον κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με τη Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου και εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο.

12) Δεν θα πραγματοποιούνται: α) οι δηλώσεις αποποίησης κληρονομιών, β) η έκδοση απογράφων, γ) οι δηλώσεις τρίτου. Αντίγραφα αποφάσεων και προσωρινών διαταγών, διατάξεις κληρονομητηρίων και σωματείων θα χορηγούνται μόνον κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (τηλεφωνικά ή μέσω email ή της ιστοσελίδας μας κατά τα ανωτέρω) με τη Γραμματεία του παρόντος Δικαστηρίου.

13) Εξαιρούνται από την αναστολή των ενεργειών: α) η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, οι οποίες θα γίνονται κατά τον ως άνω αναφερόμενο τρόπο, β) όσες δικογραφίες προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης χαρακτηρίζονται ως επείγουσες ή κατεπείγουσες από τον παραγγέλοντα Εισαγγελέα ή κρίνονται ως τέτοιες από τη διευθύνουσα το Ειρηνοδικείο, γ) η δημοσίευση αποφάσεων και διατάξεων, καθώς και δ) η διεκπεραίωση οποιασδήποτε άλλης υπόθεσης, πλην των ήδη αναφερόμενων, που έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, όπως τούτο θα κρίνεται από την Ειρηνοδίκη Υπηρεσίας.

Οι Γραμματείς του Δικαστηρίου, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα θα εξυπηρετούν το κοινό και τους πληρεξουσίους δικηγόρους μόνο για τα ανωτέρω ζητήματα και με τον τρόπο που προαναφέρθηκε, ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κατά τις ώρες 09.00 έως 13.00. Επισημαίνεται μετ’ εμφάσεως ότι: α) είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας τόσο από τους δικαστές και υπαλλήλους του Ειρηνοδικείου Σαλαμίνας, όσο και για τους εισερχομένους εντός του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Σαλαμίνας, δικηγόρους και πολίτες, β) είναι υποχρεωτική η απολύμανση των χεριών με απολυμαντικό που θα υπάρχει διαθέσιμο στην είσοδο, πριν από την είσοδο σε γραφεία ή στη δικαστική αίθουσα, γ) είναι υποχρεωτική η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των ευρισκομένων εντός του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Σαλαμίνας και δ) καθορίζεται ανώτατο όριο εισερχομένων ατόμων σε γραφεία,1 άτομο ανά 10 τ.μ., ήτοι ένας εξυπηρετούμενος ανά γραφείο.

Σαλαμίνα, 23.01.2021

Η Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Σαλαμίνας

Ελισάβετ Δοκιανάκη